Ponad 40 rodzajów nalewek i win. Spośród nich siedmioosobowe jury wybierało te najlepsze. A wszystko działo się w piątek w Dworze Anna w podlubelskich Jakubowicach Konińskich.
Drugie miejsce zajęła nalewka na owocach cytryńca chińskiego, wyprodukowana przez Czesława Junga, a trzecie nalewka Ratajka z czerwonej i czarnej porzeczki produkcji Grzegorza Rataja.
Wyróżniono nalewkę z kwiatu czarnego bzu (prod. Zyta Gordon).
- Turniej zrodził się z chęci odtworzenia dworskich tradycji w przyrządzaniu napitków służących zabawie - powiedział nam Kazimierz Gajek, szef Dworu Anna.
Wina i nalewki oceniało jury w wyśmienitym składzie: Marek Król, Mariola Bojarska-Ferenc, Jan Pietrzak, Piotr Zelt, Kurt Scheller, Ryszard Szurkowski oraz Hieronim Błażejczak.
(tom)